Photobucket - Video and Image Hosting
We undertake to perform the Wayang Kulit (Puppet Shadow Play) & Seni Silat (Malay Martial Art) at any function & anywhere with prior arrangement. Language of performance: Malay or English. For enquires please contact: Task Global Sdn. Bhd (Miss Ili Hana 012 2222 676)
Free Web Layouts

Thursday, August 24, 2006

Menuntut Ilmu Sampai Ke China

Menuntut ilmu adalah wajib ke atas semua manusia. Melalui ilmu kehidupan manusia di dunia akhirat akan menjadi lebih sempurna.
Dalam Surah Al- Mujadalah 58 : 11, Allah S.W.T berfirman mengenai peningkatan darjat orang-orang yang mempunyai ilmu pengetahuan berbanding yang tidak mempunyainya. Banyaklah lagi firman-firman Allah S.W.T yang menyuruh kita menuntut ilmu setinggi-tingginya. Saya akan bentangkan sejumlah daripadanya pada halaman-halaman berikutan.
Sepotong hadith dari Al-Baihaki ada juga menyebut tentang betapa pentingnya untuk kita menuntut ilmu. Antara lain hadith menyatakan bahawa “tuntutlah ilmu sampai ke negeri China.”

Menandatangai perjanjian persefahaman dengan Presiden Universiti Xiamen

Menandatangani perjanjian persefahaman dengan Presiden Universiti Fudang

Menandatangani perjanjian persefahaman dengan Presiden Universiti Peking

Bersiar-siar di dalam kampus yang nyaman bersama Presiden Universiti Peking

Sewaktu saya menjadi Naib Canselor pada tahun 2005, saya telah pun pergi ke China untuk menuntut ilmu dan juga membuat jalinan perkongsian ilmu dengan empat buah universiti yang terbilang dan tersohor di negara itu iaitu Universiti Peking di Beijing, Universiti Fudang di Shanghai dan Universiti Xiamen di Xiamen dan Beijing Foreign Universiti di Beijing. Saya telah pergi bagi pihak Universiti Malaya bagi menandatangani satu memorandum persefahaman dengan mereka ini dengan harapan supaya cerdik pandai dari universiti ini mengambil kesempatan mengembang ilmu dengan universiti-universiti ini.

0 Comments:

Post a Comment

Create a Link

<< Home